BSI har vært i bruk siden 2014 og er blitt laget ut fra innspill fra nordiske all-round dommere, veterinærer og de respektive raseklubber. Dokumentet baserer seg på et ønske om å oppdage trender som heller mot eksteriøre overdrivelser før disse gir opphav til problemer i rasen. Dokumentet fremhever spesielt dommerens påvirkningsmulighet for å forhindre at usunne hunder blir avlet frem ved å premiere høyest de hundene som er både rasetypiske og sunne.
Det er ikke alle raser som står listet i BSI-dokumentet, kun 39 raser er listet opp og grand danois er en av disse. Dokumentet identifiserer risikoområder innen type i de forskjellige rasene hvor disse områdene kan være opphav til eksteriøre overdrivelser, og dokumentet skal fungere som et tillegg til rasestandarden. BSI-dokumentet benyttes på NKKs utstillinger og når dommeren dømmer bes han eller hun være spesielt oppmerksom på de områdene som BSI peker ut som problemområdene for rasen. I etterkant av bedømmelsen skal dommeren fylle ut et skjema hvor han eller hun angir om de har sett problemene som blir beskrevet i BSI, litt om hvilke problemer de har sett og om dommeren synes det er nødvendig at rasen står oppført i BSI.
Det er kun overdrivelser med hensyn til rasetype som står nevnt i BSI, ikke andre eksteriøre feil i henhold til rasestandarden.
Når dommeren finner en hund med feil i henhold til det som er listet i BSI skal dette gjenspeiles i premiegraden og i konkurranseklassen avhengig av feilens alvorlighetsgrad på lik linje med andre feil som en hund kan ha i forhold til rasestandarden. I kritikken skal dommeren spesielt ta med punktene som står nevnt i BSI-dokumentet og det skal tas med hvordan dette influerer på hundens premiegrad. For de hundene som er sunne innenfor BSI-punktene skal dette spesielt fremheves.
I siste tilføyelse i BSI-dokumentet kom det et nytt punkt for vår rase hvor dommerne bes passe på overdrivelser i molossertype, dvs det vi kaller for «hypertype».
Punktene i BSI som dommerne skal se etter er:
1. Overdrivelser i molossertype (Exaggeration in molossoïd type)
2. For- og bakpart: mellomhender som koder over og svake bakparter (Fore- and hindquarters: Pasterns knuckling over as well as weak hindquarters)
3. Løse øyelokksrender (Loose eyelids)
4. Poter: Tredeputer som ikke berører bakken (Feet: Toe pads which do not meet the ground)
5. Adferd: Nervøsitet og utilbørlig tilbakeholdenhet (Behaviour: Anxiousness and undue shyness.)
Se etter tilgjengelighet, korrekte for- og bakparter, korrekte poter og sunde øyne (Look for
accessibility, correct fore- and hindquarters, correct feet and sound eyes.)
Du kan lese mer om BSI på NKKs hjemmeside (ekstern lenke).