Hvem passer Grand danois for
Grand danoisen er ikke en spesielt vanskelig rase å ha eller oppdra, men fordi rasen blir så stor, og dermed også sterk, passer rasen for de som har noe erfaring fra hund fra før. Man bør helst være genuint interessert i hund og villig til å legge ned tid i hunden for å få en veltilpasset og hyggelig hund å leve sammen med.
Går man til anskaffelse av en så stor rase som grand danois må man være sitt ansvar bevisst og man må nøye vurdere om man har den tiden som kreves til hunden, særlig i hundens valpe-og unghundperiode. Selv om grand danois stort sett er en rolig rase å ha når den er voksen er den som valp og unghund minst like aktiv som alle andre raser. Dette er en hurtigvoksende rase som nærmest er ferdig med å vokse i høyden alt ved syv måneders alder, dermed er den stor og sterk lenge før den er kvitt pubertetsnykker og andre ungdomsproblemer som de fleste hunder uansett rase vil gå igjennom. Det er derfor spesielt viktig at man lærer hunden en god hverdagsdressur. En grand danois trenes best gjennom positive læringog er ikke en rase som responderer godt på straff og negative metoder.
I og med at hunden blir så stor fort, er en god og grundig sosialisering spesielt viktig. Den tiden man investerer i valp- og unghundfasen kan ikke undervurderes og det er da man legger grunnlaget for resten av hundens liv. Man må starte med å miljøtrene valpen alt fra den kommer i hus, oppsøk alle situasjoner og steder som du ønsker at hunden skal ha et godt forhold til når den blir voksen. Ta kollektiv transport, dra til et kjøpesenter, ta en tur i gågaten, se på sykler og rulleski, besøk eldre mennesker, la valpen hilse på barn i alle aldre, etc. etc. NB! Skal valpen hilse på barn er det viktig at barna kan forholde seg rolig rundt hunden i starten slik at de ikke skremmer den! Når barn og hund er blitt vant til hverandre tåler hunden mer fra barna enn det den vil tåle ved første møte.
En grand danois er svært knyttet til sin eier og kan ikke overlates til seg selv lenge av gangen. Den trenger godt med plass og skal ikke oppbevares i bur. Lurer du på hvor stor plass som er stor nok for en hund kan du sjekke på Mattilsynets sider i artikkelen Oppholdsrom/-sted og bruk av bur (ekstern lenke).
Tenk også på at du kanskje ønsker å ha hunden med deg i bilen, og det å få en grand danois i en liten bil sammen med alle poser og bagger som skal med på påskefjellet kan by på en utfordring!
Klubben har hørt at det i utlandet kan bli anbefalt at folk med fysiske funksjonsnedsettelser skaffer seg grand danois hvis de ønsker hund, siden det blir sagt at grand danois er en så rolig rase. En voksen grand danois er ofte en rolig hund, men som valp og unghund er grand danoisen like aktiv som andre raser, men den er mye større enn de fleste andre raser! Grand danoisen kan fort bli utrolig sterk og trenger godt med oppdragelse, på lik linje med andre store raser.
Raseklubben stiller alltid opp for nye med rasen for råd og veiledning.

Rasepresentasjoner
Norsk Grand Danois Klubb har skrevet to rasepresentasjoner i Norsk Kennel Klubs blad Hundesport som du kan lese her:
Rasepresentasjon i Hundesport nr 3 2015
Rasepresentasjon i Hundesport nr 8 2010